Brandsikring af byggeri
I mange større byer skyder den ene bygning op efter den anden i takt med at byerne vokser og udvikler sig. Befolkningen i disse områder stiger år for år, og den stigende befolkning betyder ofte højere og tættere byggerier. Med flere og større byggerier samt stigende befolkningstal øges vigtigheden af brandsikkerhed og sikring imod brandspredning. Med den korrekte brandsikkerhed sikres de mange mennesker, der hver dag benytter bygningerne, hvad end det er boliger, institutioner eller på arbejdspladsen. Foruden menneskeliv spiller brandsikring en vigtig rolle i erhvervsøjemed. En brand kan have kritiske konsekvenser for en virksomheds virke, hvis vigtige aktiver såsom produktionsfaciliteter eller ejendom bliver beskadiget som følge af en større brand.
Hvert år gennemfører brandvæsnet ca. 40.000 udrykninger rundt om i landet, hvor af 20.500 af udrykningerne er reelle alarmer til brand eller fare for brand, og ca. 3.500 af disse sker til privatbeboelse. Med de rette byggematerialer kan brandfaren minimeres og beskytte både mennesker og bygninger. I større byggerier har valget af materiale stor betydning, da bygningerne rummer et langt større areal, eventuelt med mange etager, og disse typer bygninger huserer ofte flere mennesker, der skal nå at komme i sikkerhed. Ulykker i forbindelse med brand kan derfor blive langt mere omfattende.
Med de mange nye byggerier og renoveringer er der mange fordele ved at udvælge byggematerialer, der sikrer bygninger og menneskeliv bedst muligt, hvis uheldet er ude. Der er en lang række forbehold, der skal tages højde for i forbindelse med at bygge brandsikkert – foruden bygningsreglementet er her nogle ting du særligt skal være opmærksom på.
Langtidsholdbar passiv brandsikring af byggeri
Passiv brandsikring er en vigtig parameter i brandsikkert byggeri. Passiv brandsikring går kort fortalt ud på at udvælge og anvende robuste og brandhæmmende byggematerialer, der kan modvirke, at en brand kan sprede sig. Passiv brandsikring af byggeri medvirker ligeledes til, at en brand indkapsles effektivt og minimerer derved brandspredningen. Ved at forebygge brandspredning kan passiv brandsikring af konstruktioner både sikre økonomiske værdier såsom bygningen, produktionsapparater mv. og redde liv. Det er især vigtigt at tage ekstra forbehold i brandsikringen af højhuse, hvor brugerne af bygningen er mere udsatte og har længere til sikkerhed, hvis en brand opstår. Ligeledes beskyttes bygningen, så skaderne minimeres og omkostningerne holdes nede.
Materialevalg og knudepunktsløsninger, til en bygnings ofte mange konstruktionssystemer, skal vælges korrekt, så de kan modstå brand og indgå som en integreret del af bygningens grundkonstruktion. Derfor bør der allerede tages højde herfor i projekteringsfasen.
Fibercementprodukter fra Cembrit er velegnede til passiv brandsikring af byggeri, eftersom fibercement er et ubrændbart materiale. Ved brug af ubrændbare byggematerialer er man med til at vælge langtidsholdbare løsninger, der gavner både menneskeliv og aktiver. Det er muligt at leve op til brandsikkerhedskravene uden brug af passiv brandsikring, fx ved blandt andet at installere sprinklere. Brandslukningsanlæg, såsom sprinklere, skal løbende vedligeholdes og kan ved en fejltagelse lukkes ned. Hvis en brand opstår, afhænger skaderne således af materialernes evne til at minimere brandens omfang. Fordelen ved ubrændbare byggematerialer, såsom Cembrits fibercementprodukter er, at det er en vedligeholdelsesfri måde at sikre bygningen, idet produkterne bibeholder sin brandmodstandsevne i hele sin levetid.
Det er vigtigt for brandsikkerheden, at produkter og systemer i konstruktionen monteres og installeres i henhold til rådgivernes og producenternes anvisninger. Sker dette ikke, kan det have uhensigtsmæssige konsekvenser for den passive brandsikring.
Byggematerialers reaktion på brand
Materialer klassificeres ud fra deres reaktion på brand, og bygningssystemer (tag, vægge, gulve, lofter, ventilationskanaler og rørledninger) testes ligeledes ud fra deres reaktion på brand. Hvordan byggevaren reagerer på brand definerer materialets varmeafgivelse, flammespredning, røgproduktion og i hvor høj grad, der afgives røg, brændende dråber eller partikler fra materialet.
Ubrændbare og brandbare byggematerialer
Der anvendes en række klassebetegnelser til materialer, facadebeklædninger og overflader, der beskriver materialernes egenskaber i forbindelse med brand. Klassebetegnelserne kan karakteriseres som værende enten ubrændbare eller brandbare. De gældende klassifikationer kan findes i BR18.
Alle Cembrits fibercementprodukter er klassificeret som mindst A2-s1, d0, hvilket betyder, at de foruden at være ubrændbare kun udsender en mest begrænser mængde røg og ingen brændende dråber eller partikler. Foruden dette er Cembrits tagprodukter og klassificeret BROOF. Dette gør Cembrits produkter særdeles velegnede som facade- og tagløsninger, da de ud over at begrænse røg og brændende dråber også bidrager til den overordnede brandsikkerhed med sine ubrændbare egenskaber.
Konstruktioners evne til at modstå brand
Det europæiske system arbejder ud fra tre grundlæggende klassifikationer – bæreevne, integritet og isolation – der beskriver bygningsdelens brandmodstandsevne. Bærende konstruktioner klassificeres som R, hvorimod brandadskillende konstruktioner klassificeres som EI. Er konstruktionen både bærende og brandadskillende, klassificeres den som REI. Klassifikationen er altid efterfulgt af et tidsrum, der angiver, hvor længe bygningsdelen kan modstå brand. Yderligere information om de gældende klassifikationer kan findes i BR18.
Med Cembrit fibercementprodukters ubrændbare egenskaber er byggematerialerne med til sikre de bedste betingelser for at begrænse brand og brandspredningen i byggeriet og derved bidrage til at modstå branden i den nødvendige tid det tager for at evakuere bygningen. Materialets brandmodstandsevne er ligeledes med til at minimere skaderne, som forvoldes af branden, og derved har man de bedste rammer til at sikre sine aktiver indtil branden slukkes.