TREND: Vi gider ikke vedligeholdelse af sommerhuset

Vores hverdag er efterhånden blevet så tidspresset, at reparation og maling af træværket på sommerhuset står langt nede på to-do-listen. Vi vil hellere bruge vores kostbare fritid på gåture og hygge foran brændeovnen. Derfor vælger mange i stigende grad vedligeholdelsesfrie byggematerialer, som passer sig selv uden at skulle males og fikses.

Kender du følelsen af, at sommerhuset er gået hen og blevet endnu en arbejdsplads, hvor rigtig mange timer går med uendeligt vedligeholdelse huset? Den oplevelse er der desværre mange sommerhusejere, som kan nikke genkendende til. En af dem er Henrik Agesen, som har haft mange forskellige sommerhuse over de sidste 25 år. Nu ejer han et sommerhus på Vestkysten i Nordjylland sammen med tre andre familier. De var alle sammen enige om, at vedligeholdelse af huset skulle bringes til et absolut minimum:

- Weekenderne var egentlig tiltænkt gåture på stranden og timer i sofaen, men tiden blev ofte overtaget af malerarbejde. Vi var altid bagud med vedligeholdelsen, for der var altid et eller andet, som skulle males – igen. Efter 25 år med konstant maling af træværk, så orkede jeg bare ikke længere, siger han.

Henrik Agesen og de andre medejere tog derfor en drastisk beslutning om at skifte så meget som muligt af husets træværk, både udvendigt og indvendigt, ud med vedligeholdelsesfrie byggematerialer. Det største udskiftningsprojekt var husets træfacade, som blev skiftet ud med fibercementplanker. Disse planker har den fordel, at de til forveksling ligner træ, men er produceret i uorganisk fibercement. Det gør materialet meget hårdført og vejrbestandigt selv i de hårdt udsatte miljøer ved kysten. Plankerne hverken revner eller rådner, og malingen skaller ikke af. Derfor kræver de kun minimal vedligeholdelse gennem deres lange levetid.

Del af større samfundstrend

Ønsket om mindre vedligeholdelse er ikke kun stort hos sommerhusejere som Henrik Agesen, men er del af en større trend blandt de danske boligejere generelt: Man ønsker ikke længere at bruge en masse fritid på at slibe, male og reparere sit hus, og derfor bevæger byggetrenden sig klart imod materialer, der ”passer sig selv” og kræver mindst muligt af boligejeren. Sådan lyder det fra byggematerialeproducenten Cembrit, som i disse år oplever rekordstort salg af den samme type fibercementplanker, som Henrik Agesen har brugt på sit sommerhus.

- Med det niveau af travlhed, som moderne familier lever med i dag, så står vedligeholdelse af boligen bare ikke øverst på to-do-listen over de ting, vi ønsker at bruge weekender og ferier på. Det er vores fritid for kostbar til. Derfor søger boligejere i stigende grad mod vedligeholdelsesfrie byggematerialer, som for eksempel denne type planker, fortæller Mogens Fisker, som er adm. direktør i Cembrit.  

Han regner bestemt ikke med, at efterspørgslen bliver mindre. Tværtimod så vil den stige meget mere i fremtiden som et resultat af, hvordan vi prioriterer vores fritidsaktiviteter i dag. Det er også en af grundene til, at Cembrits sortimentet af denne type fibercementplanker netop er blevet udvidet med bl.a. svenskrød, som er meget efterspurgt til sommerhuse, og den populære antracitgrå i RAL 7016, som er en af danskernes absolut foretrukne farver til byggematerialer og boligindretning.

Et malingsfrit sommerhus

Udover at montere fibercementplanker på sommerhusets facade valgte Henrik Agesen og de andre ejere i deres iver efter at generobre fritiden og gøre sommerhuset så malingsfrit som overhovedet muligt også at:

  • Montere nye plastikvinduer, som heller ikke kræver maling og er meget robuste i hårde kystmiljø.
  • Lægge en fliseterrasse i stedet for en træterrasse. Fliser er praktiske og lette at holde.
  • Montere formalede brædder på alle indvendige vægge i huset. Brædderne er mindre modtagelige for smuds og fugt og meget nemme at rengøre.

- Nogle har ikke evnerne til vedligeholdelse, men jeg tror, at endnu flere ikke har tiden eller lysten. Jeg er ikke selv udpræget håndværkertype, så denne løsning med minimalt vedligeholdelse passer mig perfekt. Det har helt klart været udgifterne værd. Nu kan vi endelig holde fri, når vi faktisk har fri, slutter han. 

Se flere billeder af Cembrit planker her