NYHED: Fra træ til fibercement

Blogindlæg af Cembrits Salgschef Morten Erikstrup

Jeg kan godt lide duften af træ. Træ direkte fra de nærtliggende nordeuropæiske skove er da noget af det mest bæredygtige, man kan tænke sig som byggemateriale. Nu har jeg så skiftet træet ud med fibercement som fremtidens bæredygtige byggemateriale, og det er sket med fuldt overlæg.

Efter en tid som dedikeret ”træmand” fra blandt andet Frøslev Træ, forskellige trælaster og som forhenværende engageret bestyrelsesmedlem i FSC Danmark, får jeg ofte spørgsmål i forbindelse med mit jobskifte til Cembrit. For hvordan er det egentlig at skifte et organisk byggemateriale ud med noget uorganisk. Rimer det ikke lidt på en efterligning?

Hertil kan jeg ikke lade være med at spørge, hvad der egentlig forstås ved, at et produkt eller et materiale er ”ægte” og bæredygtigt? Min tommelfingerregel er, at bæredygtige løsninger er det, som belaster miljøet mindst muligt. Produktet skal have en lang holdbarhed, være nemt at reparere og kræve minimal vedligeholdelse gennem dens lange levetid. Og her kan fibercement noget helt specielt, da der går længe mellem, at produktet skal udskiftes, og det kun kræver et minimalt ressourceforbrug til vedligeholdelse. For mig er det bæredygtighed.

Alligevel møder jeg ofte et misforhold mellem markedets og producenternes syn på fibercementprodukter som værende bæredygtige eller ej. Jeg tror, at det hænger sammen med, at der muligvis er manglende viden på området. Manglende viden om, hvad fibercement egentlig helt præcist er og kan.  

Først og fremmest er fibercement et ekseptionelt stærkt og vejrbestandigt byggemateriale, der er fremstillet af rene naturmaterialer som vand, cement og cellulose fibre. Sidstnævnte er endda ekstra interessant i en bæredygtighedskontekst, for cellulosen består af FSC-certificerede træfibre fra enten fyr eller gran. Umiddelbart en ukendt detalje, men i det store hele, er det det, der er med til at gøre en verden til forskel.

Alle har et ansvar for at bidrage til vores fælles miljø. Vi har et ansvar for, at de produkter og materialer, vi producerer, også bliver fulgt ordentlig til dørs. Her er Cembrit i front og bidrager til den grønne bølge inden for byggematerialer.

I Cembrit arbejder vi målrettet med bæredygtighed, og vi er allerede rigtig langt. Derfor er det også én af mine fornemste opgaver at synliggøre vores miljøvenlige tiltag. Heldigvis får jeg en del hjælp med på vejen. Og det gør jeg, fordi Cembrit bliver valgt som leverandør til DGNB-certificerede og svanemærkede byggerier. Senest har vi leveret vindspærreplader til Aalborgs første bæredygtige DGNB-børnehave, og det er et stort kvalitetsstempel, når vores produkter indgår i foregangsprojekter som dette, der er præcertificeret til DGNB-Platin – det højeste niveau i certificeringsstandarden for bæredygtige byggerier.

 Morten Erikstrup

Morten Erikstrup, Salgschef - Telefon 40 132 313

 

Læs mere om Cembrit Projekt og find din lokale projektkonsulent, som glæder sig til at høre om dit næste store byggeprojekt her