NYHED: Facaden er et personligt visitkort

På en naturgrund midt i Strib ligger en anderledes, moderne villa, hvor der er lagt lige så mange tanker i husets udvendige design som dets indvendige. Kombinationen af den bombastiske, moderne bygning i rå materialer og den skrånende naturgrund, hvor træer og buske vokser vildt, fortæller historien om familien i huset: Her elsker man det simple liv og sætter pris på god kvalitet.

På en kuperet grund i Strib med udsigt over Lillebælt har Harald og Jane Husted Sørensen bygget deres drømmehus. Harald Husted Sørensen er selv tømrer, og gennem årenes løb har han været med til at bygge mange huse både i Danmark og Norge. I 2005 blev det endelig tid til at bygge sit eget. Han gik selv til tegnebrættet og tegnede på tre måneder det 270 m2 store hus i to plan.

- Det var en kæmpe oplevelse at tegne vores drømmehus. Vi havde nok plads at gøre godt med på grunden, og derfor blev huset designet lige præcis sådan, som vi gerne ville have det.

Harald Husted Sørensen har selv stået for al tømrer-, murer- og malerarbejdet, og det tog tre år med arbejde om aftenen og i weekender, før huset endelig stod klar til indflytning.

- Jeg tror, at skabertrang og lysten til at gribe nogle råmaterialer for at bygge noget pænt og brugbart ligger helt naturligt i de fleste håndværkere. Det var en stor tilfredsstillelse at bygge dette hus selv.


 

Vild natur frem for prydhave

Selve grunden på 1.100 m2 er smukt beliggende med udsigt over mosen, bæltet og Fredericia. Terrænet er meget kuperet, og den bagerste del af huset er støbt og muret ind i skråningen. Her er der således kun ét plan, mens resten af huset er i to, båret af stålkonstruktioner. Harald og Jane Husted Sørensen har valgt at bevare grunden så uberørt som muligt, så huset falder naturligt ind i omgivelserne med vildtvoksende træer og buske. Det eneste, som stort set skal holdes, er den kuperede plæne.

- Vi har boet i Norge i en del år, hvor der er mange naturhaver med fjeld og fyrretræer. Det blev vi ret vilde med, og derfor ønskede vi os ikke en prydhave her på grunden i Strib, fortæller Harald Husted Sørensen.

Den 120 m2 store terrasse i sibirisk lærk og et tilstødende stort orangeri med udgang fra første sal giver god plads til udeliv. Og går man ind gennem garagen, åbner der sig en helt anden verden inde bagved med en lukket gårdhave med trappe op til terrassen.

 

Den 120 m2 terrasse lægger op til et simpelt udeliv på naturgrunden i Strib. Orangeriet, som har indgang fra terrassen, bruges flittigt og forlænger forårs- og efterårssæsonen for familien Husted Sørensen.

Moderne, råt og upoleret

Den moderne stil afviger en del fra de omkringliggende stråtækte huse: Hele bygningen er beklædt med Cembrit Solid facadeplader i sort fibercement, mens rækværket med vandrette lægter er bejdset cedertræ. Alle fliser og gangstier er belagt med rå betonplader.

- Vi har mikset trækasser ind i udtrykket for at bløde de hårde materialer op. Det bejdsede træ giver en flot balance til fibercementen og betonen, og gør, at det moderne hus faktisk går i ét med naturen. Moderne behøver ikke at være så sterilt, som vi ofte ser det ved mange nye, danske huse.

Det var et større projekt at finde frem til de helt rigtige facadeplader, og valget endte med de sorte, gennemfarvede fibercementplader fra Cembrit. Mange nye, moderne villaer bliver beklædt med hvide plader, men Harald Husted Sørensen mener, det ville se mærkeligt ud med et stort, hvidt hus midt i et naturområde. Her er mørke plader mere diskrete og respektfulde over for omgivelserne. Det er desuden meget mere praktisk, hvilket man også skal huske at tage med i sine overvejelser, når man bygger nyt. For selvom facadepladerne er uorganiske og ikke suger fugt, så ligger huset midt blandt træer og buske:  

- I tæt bevoksning er risikoen for algebevoksning højere end normalt, og hvis nu der skulle gro lidt alger på facaden, så ses det ikke på en sort plade. Derudover holder de gennemfarvede fibercementplader sig ekstremt godt i farve og facon, og vi er helt forbavsede over, hvor vedligeholdelsesfri facaden er. Hvis vi en gang skal sælge huset, vil det helt sikkert blive et stort plus, og dét skal man også tænke på.

Facaden har stor signalværdi

Når det kommer til ”boligdesign”, går tankerne oftest til den indvendige indretning, hvilket måske giver god mening, da det for de flestes vedkommende er her, man bruger størstedelen af sine timer hjemme. Det er oftest indendørs, at man underholder gæster, og der lægges mange tanker i det personlige udtryk i rummenes indretning. Men Harald Husted Sørensen ser gerne, at vi danskerne begynder at lægge flere tanker i husets udvendige udtryk også:

- Det udvendige udtryk siger faktisk enormt meget om, hvem man er. Helt personligt så mener Jane og jeg, at mikset med de rå materialer i et moderne design på en naturgrund, hvor træer og buske får lov at vokse, som de vil, fortæller en historie om, hvem vi er og vores tilgang til livet – at vi elsker det simple liv og sætter pris på god kvalitet. Jeg kunne godt tænke mig at se flere boligartikler om for eksempel valg af facade, for det er et afgørende punkt for både stil og udtryk og for eksempel ønsket grad af vedligeholdelse.

Selvom både Harald og Jane Husted Sørensen oprindeligt er fra Vestjylland, så er det efterhånden mange år siden, de har haft adresse på vestlige kanter af Danmark. Over årene har familien boet rundt omkring i landet og også været et smut omkring Norge, men nu ser det ud til, at de endelig slår rødder i Strib:

- Hvis vi selv skal sige det, så er vores drømmehus ekstremt vellykket. Vi elsker at bo her. Samtidig ligger det i et skønt, landligt område midt i byen, hvor vi føler os hjemme. Området omkring Strib og Middelfart er desuden et sted i udvikling, hvor der virkelig sker noget. Så her bliver vi, slutter han.

Om villaen  

  • Her bor: Harald og Jane Husted Sørensen, hhv. salgschef og kreativ medarbejder. De har selv tegnet og til dels opført huset.
  • Bygningen er godkendt i lavenergiklasse 2 og bruger kun for 14.000 kr. varme og ventilation årligt.
  • Boligen er på 270 m2, fordelt på to plan. Huset stod færdigbygget i 2005 og ligger på en 1.100 m2 højtbeliggende kuperet grund i Strib.
  • Stilen er en moderne fusion af materialer i fibercement, beton og bejdset træ, der passer godt til den omkringliggende, uberørte naturhave
  • Udvendig beklædning er sorte, gennemfarvede Cembrit Solid fibercementplader
  • Vinduer og døre er fra PRO TEC

Se mere facadepladen Cembrit Solid her