NYHED: Begejstrede vindere af arkitekthjælp føler sig ramt

Vinderen af efterårets konkurrence om arkitekthjælp til en værdi af kr. 20.000 blev udtrukket i marts måned i år, og har siden modtaget kyndig arkitektassistance af arkitekt Allan Lorenzen, tegnestuen lorenzen ApS. Majken Rømer fra Hjørring i Nordjylland og hendes mand Jacob Rømer er rigtig glade for det innovative og gennemarbejdede skitseforslag, de sammen med Allan Lorenzen har arbejdet sig frem til.

Vinderparret glæder sig til at komme i gang med at forvandle det tidstypiske parcelhus fra 1970’erne til deres drømmebolig. Huset er placeret som stuehus på deres trelængede landejendom, som ligger rigtig lækkert med udsigt til marker og åbent landskab. Majken og Jacob drømmer om at få stuehuset renoveret og opdateret, så det bliver arkitektonisk tidssvarende, samtidig med at det kommer til at passe til familiens behov samt ejendommens type og placering.

Majken Rømer skrev i forbindelse med sin deltagelse i Cembrits renoveringskonkurrence: "Vi har et lille tidstypisk parcelhus fra 1979, der er blevet "tabt" som stuehus på vores 3-længede landejendom. "Tabt" kan opfattes helt bogstaveligt, da huset er opført helt uden hensyn til ejendommens udtryk og den skønne udsigt over det bakkede landskab omkring huset - så stuen vender mod nord, og kun fra soveværelset er der udsigt. Og huset er i gule sten med lavt sadeltag mens de øvrige længer er hvidkalkede samt med en væsentlig større taghældning osv. Vi har en række ønsker til, hvad det er vi gerne vil opnå med stedet, da huset, som det står i dag, på ingen måde er vores drømmehus. Til gengæld er vi begejstrede for beliggenheden, og vi er også overbevist om, at huset på sigt kan blive vores drømmehus."  

Og efter at have modtaget konkurrencens hovedpræmie i form at arkitekthjælp fra arkitekt Allan Lorenzen fortæller Majken og hendes mand: ”Der har hele vejen igennem været en rigtig god dialog og sparring med arkitekten, og det har været en spændende proces, hvor vi er blevet mere og mere bevidste om vores ønsker og behov undervejs. Vi havde gjort os en masse tanker, og havde nogle ideer og ønsker, som alle tog udgangspunkt i de rammer, der var i det eksisterende stuehus.  Allan tog os med skridtet videre. Han kunne med sin faglighed og kreativitet hjælpe os med at få stillet skarpt på vores ønsker og behov, og efterfølgende omsætte det til spændende, anderledes og realisérbare løsninger. Og han har budt ind med løsninger og et samlet udtryk, som vi aldrig selv kunne have forestillet os.”

Arkitekt Allan Lorenzen fortæller om opgaven: ”Vores greb om opgaven var fra starten helt klar. Det eksisterende typehus i det åbne landskab virkede fejlplaceret. Vi ville derfor transformere bygningen med inspiration i klassisk ladebygningsform, som forholder sig til stedets karakter og naturligt indskriver sig i landskabet.”

Både Allan Lorenzen og bygherrerne havde fra begyndelsen en forestilling om, at det skulle være en bygning i to plan med trempelløsning på 1. sal for at opnå det ønskede udtryk, som passer til ejendommens øvrige bygninger samt det omgivende landskab. Men de indledende analyser af Majken og Jacobs behov og ønsker kombineret med stedets muligheder trak i retningen af en et-plans løsning, der i højere grad omfavner ønsker og muligheder. Bygningens udtryk fremstår moderne og markant, men præsenterer sig fortsat meget naturligt på stedet. Der er skabt en meget stærk forbindelse mellem boligens primære opholdsrum og de naturskønne omgivelser.

   

”Tanken har været at skabe en monolitisk form, der fra afstand fremstår ensartet men ved nærmere syn afslører en materialevariation, detaljegrad og omhu.” forklarer Allan Lorenzen.

Husets facade er tænkt beklædt med den elegante Cembrit Solid (S 101 eller S 131) i et plademønster, der er fremkommet ud fra linjer, trukket fra husets vinduer. Dette skaber et varieret og horisontalt udtryk, der er med til at underbygge husets langstrakte form. For at skabe variation ”skæres” større partier ud af facaden og udfyldes med sorte vinduer og lodrette sorte trælameller. Et fremskudt stålprofil fremhæver disse, og skaber en skarp defineret overgang mellem husets grundform og dets udfyldninger. Indvendigt skaber lyse vægge, trægulve og lamellofter en rolig kontrast til det mørke ydre, og giver plads til at fokusere på naturen.

Allan Lorenzens arkitektassistance har været et uvurderligt kreativt og konstruktivt indspark i en proces, der var gået lidt i stå. Og resultatet er et skitseforslag, som har ramt ”spot on” i forhold til Majken og Jacobs ønsker, mens det samtidig lykkes med at bringe hele ejendommen up to date i et spændende, strømlinet og detaljerigt udtryk. Majken og Jacob havde gjort sig mange tanker om, hvordan man bedst kunne udnytte stedets beliggenhed i det åbne landskab og implementere udsigtsmulighederne mest optimalt. Og de er meget begejstrede for nu at være i besiddelse af ”opskriften” på deres drømmehus, som de glæder sig til at komme i gang med at realisere.

Se mere om den elegante gennemfarvede facadeplade Cembrit Solid her