NYHED: 65% varmebesparelse til boligforening

Gennemgribende renoveringsprojekt fører til, at boligforening i Aalborg opnår varmebesparelse på knap 65 procent. I disse år gennemgår den almene boligforening Grønnegården i Aalborg en omfattende renovering. Boligerne er i sin tid bygget af betonelementer med minimal isolering, og netop derfor har man bl.a. valgt at efterisolere facaden. Byggematerialeproducenten Cembrit har leveret hele 20.000 kvadratmeter af vindspærrepladen Cembrit Windstopper til energioptimering og modernisering af boligerne.

Det er Hasseris Boligselskab, der står bag den almene boligforening Grønnegården. Renoveringsprojektet, som blev igangsat i 2015, befinder sig nu i sin afsluttende fase. Renoveringen sker med udgangspunkt i en ny helhedsplan, udtænkt af totalrådgiver Kærsgaard & Andersen A/S.

- Alle involverede var enige om, at der i Grønnegårdens tilfælde var et stort renoveringsbehov. Vores ambition er, at Grønnegården bliver en attraktiv og bæredygtig boligbebyggelse, der scorer højt på alle parametre som arkitektonisk kvalitet, varierede boligudbud, indeklima og energiforbrug. Dette opnås med afsæt i en omfattende helhedsplan, som vi nu er ved at føre ud i livet, siger Jens Kærsgaard, adm. direktør ved Kærsgaard & Andersen A/S.  

Grønnegården blev opført i 70’erne, og typisk for den tid er de 20 almene boligblokke bygget af betonelementer, og med en isoleringsevne, der ikke lever ikke op til nutidens krav. Derfor har en stor del af renoveringsarbejdet koncentreret sig om isolering og den nye facade.

- Grønnegården har gennemgået en omfattende totalrenovering, hvor kun de indvendige og de bærende bagmure har stået tilbage. Det er bestemt en meget radikal løsning, som er valgt, fordi vi bevidst er gået efter at energioptimere boligerne ved at opføre facaden på ny og udvælge de rette, fremtidssikrede materialer, fortæller Ulrich Thagaard, direktør ved Hasseris Boligselskab.

Siden 1994 har Ulrich Thagaard arbejdet med en lang række større renoveringsprojekter i Aalborg Kommune. Grønnegården placerer sig som noget ud over det sædvanlige:

- Jeg har aldrig arbejdet med et projekt, hvor vi over en fornuftig tidsperiode er nået så langt med et så godt resultat til følge. Det skyldes hovedsageligt facadeløsningen, som er en væsentlig årsag til projektets succes. Vi har opnået en fremtidssikret løsning med en varmebesparelse på omkring 55-65 procent, hvilket bekræfter os i, at det er hensigtsmæssigt at gå hele vejen i forhold til kvalitet og valg af materialer.  

Som en del af den gennemgribende facaderenovering har Hasseris Boligselskab valgt at montere ny vindspærre af høj kvalitet, der holder fugt og vind ude og samtidig giver god plads til isolering. Herefter har man opført en ny, let facade. Løsningen bidrager aktivt til den samlede varmebesparelse.

Ny facade tilfører nyt liv til området
En del af ambitionen bag renoveringen er at gøre boligerne mere attraktive. I den forbindelse har Cembrit leveret 6.000 kvadratmeter af facadepladen Cembrit Solid, der kombineret med træbeklædning og mursten udgør den nye facade, som går i tråd med tidens byggestil med mix af materialer.

- Cembrit Solid leveres færdigskåret, kantforseglet og forboret, hvilket gør det nemt og hurtig for håndværkeren at montere ude på byggepladsen. Overfladen er meget hårdfør og kræver minimal vedligeholdelse, og det er med til at sørge for, at Grønnegården kommer til at fremstå skarp og velholdt de næste mange år, fortæller salgskonsulent Jens Søgaard fra Cembrit.

Grønnegården - før-billede                        

Den nye facade har haft afgørende betydning for, at flere beboer er vendt tilbage til Grønnegården fra en periodes genhusning:

- Én af de mange fordele ved at pille alt ned i byggesager som her er, at man ikke skal tage hensyn til den tidligere facades udtryk. Vi er derfor meget tilfredse med den nye løsning, der tilfører nyt liv til området i form af den moderne og stilrene arkitektur. Det har også gjort, at 7 ud af 10 lejere er vendt tilbage til Grønnegården efter renoveringen, hvilket blandt andet skyldes det flotte slutresultat, slutter Ulrich Thagaard.

Renoveringen af Grønnegården forventes færdig i efteråret 2018.

Cembrit SolidCembrit Solid - hvid

Fakta om Grønnegården 

  • Bygherre: Hasseris Boligselskab, afd. 5
  • Totalrådgiver, arkitekt, ingeniør, byggeledelse: KAAI – Kærsgaard og Andersen A/S
  • Underrådgiver: ENG Arkitekter [landskab]
  • Budget: 506 mio. kr.
  • Antal boliger: 447 stk. (Tidligere 492 lejligheder. Flere lejligheder sammenlægges i forbindelse med renoveringen).
  • Cembrit-produkter:
  • Cembrit Windstopper Basic på facadekassetterne – leveret af Ugilt Savværk. 
  • Facadepladen Cembrit Solid med farvekoden S282 – leveret af Hustømrerne.  

Du kan læse mere om vindspærrepladerne Cembrit Windstopper her og du kan læse mere om den stilrene og farvebestandige facadeplade Cembrit Solid her