DEBAT: Ta’ flere chancer i arkitekturen!

Er det bare mig, eller er vi blevet lidt kedelige, når det kommer til at sætte vores eget præg på nybyggeri? Dansk arkitektur må ikke blive for ensformigt.

Er det bare mig, eller er vi blevet lidt kedelige, når det kommer til at sætte vores eget præg på nybyggeri? Det gik op for mig, da jeg for nylig gik en tur i et splinternyt nybyggerområde, hvor parcelhusene lignede hinanden til forveksling. Stilen, formen og materialerne var næsten identiske. Men ville det ikke være mere interessant, hvis byggerierne i højere grad adskilte sig fra hinanden?

Jeg kan sagtens forstå, hvorfor vi vælger, som vi gør. Det er dyrt at bygge nyt, og der er mange beslutninger, man som nybygger skal tage stilling til. Derfor bliver det ofte den nemme, sikre og fornuftige løsning, der sejrer, når vi vælger et hus fra kataloget, der kan stå klar til indflytning inden for et halvt år. Men er det ikke også den lidt kedelige løsning?

Tør du bygge med personlighed?
Hvis du helt selv kunne vælge, hvordan ville du så ønske, at dit hus så ud? Hvad med en rund bygning, et hus med tagterrasse, urtehave på taget eller en bolig i flere niveauer, der falder ind i omgivelserne og måske forsvinder ind i en bakketop? Ja, mulighederne er mange, og alt kan næsten lade sig gøre i dag. Ofte handler det om, at man skal træde ud af det vante for at skabe et sted, der afviger fra det traditionelle og bliver mere personligt. Det er nok nemmere sagt end gjort, da vi ikke kan undgå at blive præget af den tid, vi lever i. En tid fyldt med minimalistiske og rene linjer, der påvirker den danske arkitektur. Mit råd er derfor, at man skal turde tage aktiv stilling til ens projekt og dermed gå imod strømmen for at skabe sit helt eget hus.

Byg ind i naturen
Noget af det, der især kan skabe afveksling i nybyggeriet, er, at man lader omgivelserne og naturen danne ramme for arkitekturen. Man bør eksempelvis ikke bygge et hus uden at have set grunden inden. Det er nemlig her, man virkelig kan gøre en spændende forskel og fx udnytte udsigten fra grunden optimalt. Huset skal måske placeres på en skrånende grund, der med fordel og med nøje planlægning kan skabe et personligt præg, når de særlige vinkler inddrages i boligen. Det kan også være, at der er ældgamle buske og træer på grunden, som kan tænkes ind i arkitekturen. Og meget andet. Med råd og sparring fra professionelle kan man få hjælp til at udnytte de interessante muligheder, omgivelserne byder på.

Invitér eksperter indenfor
Når man kaster sig ud i projekt nybyg for første gang, er det altid en god idé med professionel rådgivning. En dygtig arkitekt eller rådgiver kan åbne op for nye muligheder og præsentere forskellige idéer, som man måske aldrig selv havde overvejet. For de fleste nybyggere er byggeprojekter én af de største investeringer i livet, og derfor er det afgørende, at ens tanker, visioner og drømme bliver hørt og tænkt ind i byggeriet fra de indledende streger på tegnebrættet. Hvis man vælger et hus fra et typehusfirma, kan man også forsøge at udfordre de standardiserede løsninger ved at tage skæve og kreative beslutninger, der tilføjer ekstra personlighed til huset. 

Så mere særpræget arkitektur, tak!
Selvom der er meget ensformigt byggeri, er der også boliger i Danmark, der gør mig fortrøstningsfuld. Der gemmer sig meget innovativt og særpræget arkitektur, som man sagtens kan lade sig inspirere af i sit næste boligprojekt. Et godt fif er at få idéer fra andre projekter, hvor professionelle har været involverede i skabelsen af sjove og skæve løsninger. Så lad os inspirere og udfordre hinanden til mere anderledes og spændende arkitektur med personlige, overraskende detaljer og udtryk. 

Cembrit Projekt konsulent Jytte Lørum Andersen

Jytte Lørum Andersen, Projektkonsulent - Arkitekter Midt- og Sydjylland telefon 21 673 430

Se blogindlægget på Jyttes LinkedIn-profil her

Få inspiration til spændende og anderledes bygninger med Cembrits produkter her

Cembrit facadeplader