ARTIKEL: Nye facader vinder indpas

Min branche (byggebranchen) beskyldes ofte for at være konservativ og traditionel. Vi bygger, som vi altid har gjort, hedder det sig, og det kan jeg nikke genkendende til. Men der er nu alligevel ved at ske noget. Ja, faktisk sker der en fantastisk hurtig udvikling i øjeblikket. Det gælder både byggeriets processer, hvor digitalt 3D-byggeri vinder større og større indpas gennem hele værdikæden. Men det gælder eksempelvis også den måde, vi opbygger facader på. Danske bygninger ændrer simpelthen karakter.

Artikel af Troels Damgaard Bendtsen, Projektkonsulent Entreprenører, Cembrit A/S 

Nød eller lyst?  

Nogle vil måske mene, at det er den ekstremt lange leveringstid på betonelementer – helt op til 18 måneder på helvægselementer – hvor ”nød lærer nøgen kvinde at spinde”. Jeg er sikker på, at ”nød” er en del af forklaringen, men der er nu også nogle andre og mere lystbetonede strømninger, der gør sig gældende.

Dels er der eksempelvis et hidtil uset pres på energioptimering af al nybyggeri, og dels er der også et spirende ønske om at få nogle spændende og mere fleksible facadeløsninger. Det tror jeg er grunden til, at lette eller delvist lette facader vinder stigende indpas.

Tung facade afløses af let   
Vi har jo ellers tradition for tunge facadekonstruktioner i Danmark. En bagvæg af beton eller letbeton og en forvæg af beton eller mursten. Det ved man, hvad er, og det kan vi udføre i blinde. Men den tunge facadekonstruktion er både ufleksibel, dyr og ressourcetung, og vi vil jo netop gerne have det modsatte: Nemlig fleksible, billigere, hurtigere og mere bæredygtige byggerier.

Den lette facade er svaret, og den kan som bekendt opbygges på mange forskellige måder. Det kan være en skeletkonstruktion i træ, stål eller aluminium med isolering, vindspærre, afstandsliste og facadeplade udenpå. En sådan konstruktion kan stå alene, kombineres med en tung facade eller den kan monteres uden på eksisterende bygninger, der ikke lever op til de moderne energikrav.

Opbrud og nytænkning
I det hele taget ser vi et opbrud med de gængse traditioner og en tendens til, at alskens nye former for utraditionelle løsninger vinder indpas. Kombinationer af mange forskellige typer materialer – beton, sten, stål, fibercement, træ mv. er udtryk for en meget spændende udvikling, som jeg synes, at vi skal hilse velkommen.

Denne udvikling er efter min mening drevet af et voksende ønske og behov for mere individuelle løsninger og udtryk. Men de nye tendenser stiller også krav til os som leverandører af eksempelvis facadeprodukter. Standardmål og standardfarver er passé, og vi skal blive bedre til custom-made og til at levere plug and play-løsninger til vores kunder direkte på byggepladsen. Det er en måde, hvorpå vi som byggematerialeproducenter kan hjælpe udviklingen af dansk byggeri endnu bedre på vej.

Se mere om spændende facadeløsninger her