FLADSTRANDSPARKEN

FACADEN FORVANDLER BOLIGBYGGERI TIL FIRE NYE KVARTERER

Mangfoldighed og variation var vigtige nøgleord for udviklingen af boligbyggeriet Fladstrandsparken i Frederikshavn. Med facadeplader i forskellige farver og formater har man skabt fire nye boligkvarterer og herigennem formået at bringe de kontrastfyldte omgivelser ind i byggeriet.

Ønsket var visuelt at flette nyt og gammelt sammen for at understøtte stedets kvaliteter, og løsningen er derfor blevet at opdele byggeriet i fire forskellige kvarterer med variation i både højde, drøjde, farver og strukturer.

Slangebebyggelser med forskudte huse, der vrider sig i landskabet, smalle længehuse, lave 1-plans gårdhavehuse og høje 5-plans terrassehuse. Sammensætningen af de 29 plejeboliger og 84 udlejningsboliger i Fladstrandsparken spænder vidt og bredt, og de forskellige skalaer og vinkler spiller en vigtig rolle i byggeriet, hvor man har tænkt sociale fællesskaber, leg og oplevelser ind fra starten.

For at skabe maksimal variation valgte man endvidere at beklæde boligernes facader med forskellige farver, formater og materialer. Der er blandt andet anvendt en kombination af træ og metal, og for at bringe endnu mere liv ind i byggeriet har man brugt Cembrit Solis i fire forskellige farver.

De fire kvarterer er delvist beklædt med Solid-facadeplader i farverne S 212 /Luna (hvid), S 191 / Erebus (sort), S 070 /Orcus (grå) og den karakteristiske S 353 / Mars (rød). De markante Solid-plader blev foruden deres æstetiske funktion også fundet velegnede til Fladstrandsparken på grund af den høje kvalitet. Det ses blandt andet i pladernes farveægthed, der giver en række praktiske fordele. De farvede fibercementplader vinder i stigende grad indpas i danske byggerier, både i private og erhvervsmæssige byggeprojekter, som fx Fladstrandsparken, blandt andet fordi de matcher tidens ønske om unikke og personlige facadeløsninger og ikke mindst på grund af pladernes evne til at modvirke ydre påvirkninger.

I Fladstrandsparken har man også valgt at anvende facadeplader i dele af det indvendige byggeri. I plejebolig-afsnittet er der brugt facadeplader på væggen fra Cembrits serie PLAN / Patina, der er en gennemfarvet facadeløsning med en rustik og patinerende overflade. Væggene er beklædt med den lyse farve P 222 / Perle. Facadeplader er ikke et typisk valg i det indvendige byggeri, men med pladernes ensartede og stilrene overflade er de med til at give boligerne et karakteristisk og moderne udtryk.