DEN EKSKLUSIVE SKIFER ER BLEVET MERE TILGÆNGELIG

Naturskifer har inden for nyere tid fået stærk konkurrence fra skifer i fibercement – et let og robust materiale, der egner sig godt som både tag- og facadebeklædning. Fibercementskifer er desuden en meget prisvenlig løsning, der giver huset det samme udtryk som naturskifer.

Et eksempel på anvendelse af fibercementskifer finder man på et rækkehus i Bording i nærheden af Ikast, hvor ejer og udlejer Ole Jensen netop har monteret skiferplader i fibercement på facaden. Bygningen var oprindeligt en gammel fabrik til produktion af silde- og kartoffelkasser, men Ole Jensen gav for nogle år siden den gamle fabrik en totalrenovering og byggede fem nye lejligheder. Da den gamle facade for nylig trængte til en ny omgang puds, besluttede Ole Jensen sig i stedet for at montere en let facadebeklædning i fibercementskifer.

Cembrit har en bred palette af skiferplader i fibercement, hvilket giver god mulighed for at vælge den type, som passer bedst til bygningen. Pladerne fås i sortblå og skifergrå, med flere forskellige typer overflader med og uden struktur og kan nemt skæres til i de ønskede mål.

Rækkehuset er beklædt med Cembrit Westerland Skifer i sortblå med overfladestruktur, som ligner kløvet naturskifer. Pladerne er lagt på klink og monteret ved hjælp af Cembrits specialudviklede monteringssystem til facadeskifer, som består af monteringskroge, der hænger på en underkonstruktion af vandret forskalling. Krogene sikrer et minimalt overlæg og reducerer forbruget af antal skifer markant.

Skifer har gennem århundreder bidraget med eksklusivitet og elegance til bygninger verden over, grundet pladernes formsmukke og stilistiske flader. I nyere tid er der kommet flere konkurrencedygtige alternativer på banen, hvoraf et af de mest populære er fibercementskifer, som er et robust og vejrbestandigt produkt, der bevarer sit udseende i mange år og kræver minimal vedligeholdelse. Modsat naturskifer, som ikke umiddelbart kan erstatte et let tag uden forstærkning af tagkonstruktion, er et skifertag i fibercement let og kan anvendes på samme tagkonstruktion som fx et bølgepladetag eller tagpaptag. Den nok største forskel mellem naturskifer og fibercementskifer er dog prisen. Naturskifer er en forholdsvist kostbar tagbeklædning, som ofte har været forbeholdt ældre og klassiske ejendomme eller moderne, arkitekttegnet byggeri. Fibercementskifer er derimod et mere prisvenligt produkt, hvilket gør skifer tilgængeligt for en langt større målgruppe.