03. november 2020

UNDERSØGELSE: Skift tag og øg salgbarheden på din bolig

Det kan være en fordel for husejere at sende sit udtjente tag på pension, hvis de overvejer at sælge boligen. I hvert fald vurderer flere af landets ejendomsmæglere, at boliger med et nyt tag stiger i værdi og er langt mere salgbare end boliger med et ældre tag. Det viser en ny undersøgelse.

Står du over for at sælge din bolig, så bør du overveje, hvilken forfatning din boligs tag er i. Huse med ældre tage er nemlig typisk sværere at sælge sammenlignet med boliger med nyere tage. Det er konklusionen i en rundringning blandt landets ejendomsmæglere om en tagudskiftnings betydning for boligens salgbarhed.

Undersøgelsen er baseret på svar fra 39 ejendomsmæglere fordelt over hele landet, og her er vurderingen helt klar. Ud af de adspurgte mæglere svarer hele 97 procent nemlig, at et nyt tag vil øge boligens salgbarhed.

Blandt ejendomsmæglerkontorerne i undersøgelse er EDC Living i Dragør. Her nikker man genkendende til, at et nyt tag i høj grad øger salgbarheden af boligen, ligesom man oplever, at tilstanden på taget kan få stor indflydelse på salgsprocessen:

- Hvis jeg har to identiske boliger, hvor den ene bolig har nyt tag og den andet et udtjent tag, så vil jeg have nemmere ved at sælge boligen med det nye tag. Hvis boligen trænger til et nyt tag, så kan man desuden ofte tjene en udskiftning ind gennem salget, hvor boliger med ældre tag skal gennem en hårdere forhandlingsproces, der kan ende med nedslag i prisen, fortæller ejendomsmægler hos EDC Living i Dragør, Mette Adamsen.

Hun fremhæver, at boligmarkedet lige nu er præget af mange førstegangskøbere, som ofte ikke har en tagudskiftning øverst på dagsordenen, og derfor er boliger med nyt tag i høj kurs:

- Førstegangshuskøbere kigger ofte efter boliger, der ikke kræver de helt store renoveringsopgaver. Det handler om økonomi, men også om, at man ikke kan overskue omfanget af en tagrenovering umiddelbart efter et huskøb. I den sammenhæng giver et nyt tag tryghed, fordi man ved, at en udskiftning ikke venter lige rundt om hjørnet. Så i forhold til førstegangskøbere er boliger med nyanlagt tag særdeles attraktive, siger hun.

Nyt tag giver en økonomisk gulerod til boligejere

Mens husejere kan forvente at sælge sin bolig hurtigere, hvis den har et nyere tag, så kan man også se frem til en klækkelig stigning i salgsprisen. I hvert fald mener 44 procent af de adspurgte ejendomsmæglere i undersøgelsen, at et nyt tag vil betyde en stigning i salgsværdien på mellem 100.000 til 200.000 kroner.

Ifølge markedsdirektør hos byggematerialeproducenten Cembrit, Karsten Østergaard Larsen, vil værdien af en tagudskiftning dog variere alt afhængigt af, hvilke typer materialer der anvendes:

- Man kan sige, at gevinsten ved en tagudskiftning varierer alt afhængigt af materialevalg og leverandør. Der er store forskelle i prisen på tagmaterialer og det påvirker naturligvis gevinsten ved en tagudskiftning, når boligen skal sælges. Men generelt kan man sige, at boligejere vil kunne tjene store dele af, hvis ikke hele tagudskiftningen hjem.

Foruden at øge boligens salgbarhed og værdi, så vil der desuden også være energibesparelser at hente i at skifte til et nyt tag. Karsten Østergaard Larsen vurderer, at flere husejere med fordel kan overveje at efterisolere boligen, hvis taget alligevel skal skiftes:

- Skifter man et udtjent tag, er det oplagt at efterisolere sin ejendom, så det lever op til nutidens byggestandarder. Efterisolering af tagkonstruktionen kan ofte give store energimæssige besparelser, der i løbet af en kort årrække kan medvirke til at finansiere selve tagudskiftningen, siger han og forsætter:

- Tagudskiftning er tit en overset renoveringsopgave, som boligejere udskyder, indtil det er strengt nødvendigt. Men foruden at øge boligens værdi med henblik på salg, så kan det altså også betyde store besparelser i energiforbruget, lyder det fra Karsten Østergaard Larsen.  

 

Fakta om undersøgelsen:

Undersøgelsen er lavet af Cembrit i foråret og er baseret på en rundringning blandt 39 ejendomsmæglere fordelt over hele landet. Præmissen for undersøgelsen var værdien af en tagudskiftning på et 130 kvadratmeter stort parcelhus, opført mellem 1970 og 1979, som er perioden, hvor flest af de nuværende danske parcelhuse er opført ifølge Danmarks Statistik. Parcelhuset har stadig sit oprindelige tag, og det trænger derfor sandsynligvis til en udskiftning.

Se eksempler på flotte renoveringer her

 

 Læs om Cembrits tagløsninger, der er meget velegnede til renovering, her