07. maj 2018

Hårdfør facadeløsning til bæredygtig landsby

Det kan være en udfordring at vælge delvist åbne facadeløsninger til boligforeninger, der stiller krav om minimale driftsomkostninger, høj kvalitet og tilmed DGNB-certificering. I en nyopført landsby med 40 almene boliger på Fyn har man løst udfordringen med Cembrits mest hårdføre vindspærreplade.

”En lille grøn landsby” er navnet på et nyt bæredygtigt boligprojekt på Fyn, der består af 40 almene boliger. Bygherren bag byggeriet er boligorganisationen Civica, som har haft fokus på at vælge kvalitetsmaterialer med minimale krav til løbende vedligehold bl.a. for at holde driftsomkostningerne nede. 

- Projektet har været spændende, da Civica har været uhyre opmærksomme på at vælge gennemtestede kvalitetsløsninger, der minimerer de løbende driftsomkostninger uden at gå på kompromis med bygningens arkitektur. Derfor har vi i samarbejde med byggematerialeproducenterne arbejdet på at finde frem til de helt rette materialer, som kan leve op til byggeriets høje standard, siger projekteringsleder Anders Gottfred Petersen fra ERIK Arkitekter.

Kvalitet og bæredygtighed har været centrale for den grønne landsby, som er DGNB-certificeret i kategorien guld.   

Delvist åben facade kræver omtanke

Byggeriet adskiller sig med en facadekonstruktion, der består af en traditionel bræddebeklædning på den ene halvdel og en delvist åben trælistebeklædning på den anden. Den åbne del medfører, at vindspærren bliver synlig og direkte eksponeret for vejrpåvirkninger. Tag- og facadeproducenten Cembrit er derfor inddraget for at rådgive omkring det mest optimale valg af vindspærre. 

- Den delvist åbne facade stiller store krav til vindspærren, fordi den skal være særligt god til at modstå både sne, regn og kraftig blæst. I samarbejde med Cembrit fandt vi frem til den rette løsning med en robust vindspærre, der yder en maksimal beskyttelse og som bonus tilfører 4-5 cm til boligens indvendige nettoareal, da vægkonstruktionen kun består af et lag frem for den mest anvendte to-lagskonstruktion, fortæller Andes Gottfred Pedersen. 

Det er vindspærrepladen Cembrit Windstopper Extreme, der er valgt til de 40 boliger. Windstopper Extreme er Cembrits stærkeste vindspærreplade, og den er produceret i miljøvenlig fibercement, der er i tråd med landsbyens bæredygtighedsstrategi. 

- Som producent og leverandør af materialer til bæredygtigt byggeri er det netop projekter som landsbyen her, der er særligt interessante for os at være involverede i. Der stilles enorme krav til vindspærren med den åbne facadeløsning kombineret med de særlige krav til DGNB-certificeringen. Her kan vi tilbyde en solid vindspærreplade, der som én af de få på markedet kan leve op til miljømæssige og økonomiske parametre, siger Morten Erikstrup, salgschef i Cembrit A/S. Cembrit Windstopper Extreme fås i to farver og er til landsbyen valgt i farven antracit som en markant visuel kontrast til trælistebeklædningen. 

Præfabrikeret facadekonstruktion

De 40 bygninger er blevet til på Taasinge Elementers fabrik, hvor de præfabrikerede facadeelementer er produceret som færdige elementer, med henholdsvis ind -og udvendig beklædning, klar til at blive monteret på byggepladsen. Her stillede ERIK Arkitekter spørgsmålet, om det kunne betale sig at vælge en mindre hårdfør vindspærre på den lukkede facadedel, men det herskede der ingen tvivl om hos Taasinge Elementer.   

- For vores vedkommende vil det kræve flere ressourcer at skifte mellem to forskellige slags vindspærreløsninger på bygningens yderskal. Derfor nåede vi frem til, at det bedst kunne betale sig – både i forhold til montering, drift og vedligeholdelse - at vælge Windstropper Extreme hele vejen rundt, da det også er den mest bæredygtige løsning for boligernes samlede levetid, slutter Per Hollænder, Senior salgskonsulent i Taasinge Elementer.

Den grønne landsby forventes at stå klar til indflytning i sommeren 2018.

Læs mere om de forskellige varianter af Cembrit Windstopper her

 

Fakta om En lille grøn landsby 

  • Nyopført landsby i udkanten af Årslev på Fyn
  • 40 almene boliger
  • Rækkehuse i 1 og 1½ plan
  • Lavenergiklasse 2015 samt certificeret efter DGNB sølv
  • Bygherre: Civica
  • Arkitekt & Landskab: ERIK Arkitekter
  • Entreprenør: Hans Jørgensen & Søn
  • Står færdig i sommeren 2018